Eerste homo-programma van Nederland

'Lieve Jongens Allemaal' is het eerste echt homoseksuele televisie-programma van Nederland. En niet alleen daarom is het uniek, maar ook vanwege de zendgemachtigde. Want 'Lieve Jongens' is nou eens niet gemaakt door minderheidsvriendelijke zenders als de IKON of de VARA, maar door het klantgerichte RTL5.

Dat juist een commerciële omroep het risico genomen heeft van imploderende kijkcijfers duidt natuurlijk op politiek correcte pretenties, maar zeker ook op de verwachting van een aanzienlijk kijkerspubliek. En in dat laatste kon hij wel eens gelijk krijgen - samensteller-presentator-muzikant-flikker Jan Rot is erin geslaagd om met zijn mild ironische toon zowel de hysterische iT-nicht als de 'ruimdenkende' heteroburger te entertainen.

Het grootste gevaar dat een homoprogramma loopt is homogeniteit. Omdat gewone homo's zich qua levensstijl niet of nauwelijks onderscheiden van gewone hetero's ligt de focus van bijna iedere homo-reportage op tetterende RoXY-travestieten, Rondom Tien-gesprekken over AIDS, en homoseksualiteit in de cinema - meestal belicht door afstandelijke hetero's. Deze cliché's komen inderdaad aan bod, maar ondanks Rots betrokkenheid houdt hij de items sober, kort en krachtig.

Een paar spetterrende beelden van de RoXY tijdens een Love Ball, een indringend portret van een mooie, besmette jongen die naakt geposeerd heeft op de poster 'Kan ik je verleiden tot veilige seks?', en wat grapjes over de tepels op het nieuwe pak van Batman, de enige vleermuisflikker van Hollywood.

Interessanter echter zijn de items met ludieke aanpak over minder voor de hand liggende onderwerpen. Zo doet hij samen met twee jeugdige homo'tjes een mannensauna aan om hen de ins en outs uit te leggen. "Kijk, als je hier het zwembad instapt word je altijd even aan je pik getrokken door een stamgast. Als je daar niet van houdt moet je dat gewoon even zeggen."

Vertederend is zijn bezoek aan ouders van homofiele zonen die zich schoorvoetend verzoend hebben met 'het probleem'. Een vader in modern geel Hij-pak heeft het er nog moeilijk mee: "Laatst werd ik schoonvader genoemd door de vriend van mijn zoon. Dat vond ik toch niet echt leuk." (Overigens: zijn dochter is onlangs met een Surinamer getrouwd en heeft in de Playboy geposeerd. Sommige mensen hebben ook alles tegen).

'Lieve Jongens' is zeker niet, zoals binnen de homocultuur nogal eens het geval is, een verheerlijking van een seksuele voorkeur of een promotie van een specifieke levenswijze. Tekenend was Rot's gesprek met een gewone, monogame homo die niets van de homosubcultuur moest hebben. Voor hem geen Gay Krant, homohuwelijk, homobeurs of nichtentent: "Huègh, ik word daar claustrofobisch van." Dat 'Lieve Jongens' toch iets meer om wilde seks draait dan om de gemiddelde burgerhomo-relatie kan Rot niet verweten worden; bijna ieder heteroseksueel programma gaat gebukt onder een obseksie.