Spaan & Vermeegen drijven spot met sport

Toegegeven: ik heb weinig affiniteit met sport. In mijn hele leven heb ik misschien drie strafschoppen gezien, twee Tour de France-ongelukken en een handjevol knock-outs. Niet dat ik sport per definitie saai vind — vooral een uit de hand gelopen voetbalrel is onderhoudend — maar er zijn zo weinig sportprogramma's die me nou eens helemaal over de streep kunnen trekken.

Dat komt omdat Nederlandse atleten niet kunnen lullen. Ze maken hun zinnen niet af, ze struikelen over cliché's, ze herhalen zich te vaak. Ze praten als turfstekers. Deze handicap wordt nog eens versterkt doordat sportprogrammamakers als Barend & Van Dorp, Tom Egbers en Mart 'Rails' Smeets veel te serieuze vragen stellen of quasi mystiek speculeren om hun programma de 'body' te geven die de sporters zelf missen.

Gelukkig zijn Die Twee er nog. Henk Spaan & Harry Vermeegen. Ik weet niet wa.t voor status ze hebben binnen de sportjournalistiek, maar hun programma 'Nieuwe Koeien' is zo sprankelend dat ook sport-haters ervan kunnen genieten. Misschien omdat het nauwelijks over sport gaat.

De opzet is onconventioneel. Vanuit een raar kantoortje dat geheel en al in bontekoe-stijl is opgetrokken, stuurt mensenhater Spaan mensenvriend Vermeegen op pad om atleten te pesten, waarop Spaan zich daar weer aan gaat ergeren.

Zo krijgt voetballer Brian Roy de wind van voren van Harry over zijn laatste interland ("Dat was weer helemaal knudde, hè!!"). Zo laat Hans Kazan blijkbaar is sport tegenwoordig zo breed dat ook illusionisme eronder valt — Harry 'zweven' en mikt hij zijn beruchte knipoog de camera in (Spaan, met z'n neus op de monitor: "Wat hebben we nu aan die knipoog! Ik wil weten hoe die truc werkt!"). En zo krijgt voetballer Patrick Kluivert tips van Harry hoe hij teamgenoten kan uitschelden zonder door de camera geregistreerd te worden ("Wachten tot je onder de douche staat, Patrick! Onder de douche!").

Als cultureel intermezzo leest Spaan een gedicht voor over een inderdaad fantastische goal van Ronald de Boer, en als finale mag de vijftienjarige briefstuurster Cécil onder toeziend oog van Harry met idool/voetballer/coupe soleil John de Wolf flirten in een draaimolen.

'Nieuwe Koeien' maakt niet nieuwsgierig naar sport of naar atleten. Wel naar Henk & Harry. Ze nemen de atleten niet al te serieus maar zijn wel duidelijk sportjunkies die tot op het wezen van het spel willen doordringen en geen bullshit accepteren. Oppervlakkig gezien lijkt het alsof Harry leuker is dan Henk (vergelijk Koot-Bie), maar de clown komt pas tot zijn recht omdat Henk met zijn cynisch-ironische semi-intellectuele hartinfarcttirades de vloer aanveegt met alle opsmuk die de sport besmeurt (met rood aangelopen gezicht: "Bill van Dijk zingt vals!"). 'Nieuwe Koeien' bewijst dat sport misschien door debielen beoefend wordt, maar niet uitsluitend voor debielen interessant is.