Alternatief goochelen met virtuoos Amerikaans duo

Ik heb het niet zo op goochelaars. Ze zijn glad en zelfgenoegzaam, en omdat hun trucs altijd lukken en ze nooit uitleggen hoe ze werken, gaat hun act binnen de kortste keren vervelen.

Grote uitzondering is natuurlijk Tommy Cooper. Ik heb genoten van iedere keer dat die man met zijn gigantische handen een truc molde en er dan zelf hard om moest lachen. Cooper was de oom die ik nooit heb gehad, de rare oom die mijn verjaardag uit de Ranjasleur had kunnen redden. Tommy Cooper stierf als een ridder in het harnas: een hartinfarct voor de camera.

De moderne goochelaar is van een heel ander slag. Hij noemt zich illusionist, draagt een sexy piratenhemd en laat hele treinwagons in Las Vegas verdwijnen. Veel spektakel. Veel show. Maar omdat ook zijn trucs altijd perfect lukken en je nooit te zien krijgt hoe ze werken, gaat ook de illusionist snel vervelen. Dat goochelen toch leuk kan zijn, bewees een Amerikaans goochelduo onlangs op de VPRO: 'The unpleasant world of Penn & Teller'.

Penn & Teller zijn een kruising tussen Tommy Cooper en een illusionist als David Copperfield. Hun trucs zijn grappig maar ook vernuftig en spannend, ze dreigen voortdurend te mislukken (leveren dan een 'dooie' op) maar slagen uiteindelijk op een originele manier. Penn is een reus met een staartje en rode cowboylaarzen die alle trucs aan elkaar lult. Teller is de helft kleiner en fungeert als Penn's 'doofstomme' slachtoffer.

Teller werd vorige week in een tank vol water gestopt en moest zijn adem inhouden totdat Penn de kaart geraden had, die gast John Cleese getrokken had. Penn raadde de verkeerde kaart. En daarna nog een keer. En nog een keer. Ondertussen begon Teller blauw aan te lopen en kreeg de zaal een paniekerige slappe lach.

Nadat Penn alle kaarten bekeken had en Cleese eindelijk het slot van de tank had open gekregen, was Teller allang Verzopen ("Screw it John, he's brain-dead!"). Maar ze vonden wel de bewuste kaart in Tellers duikbril terug. Penn stelde John gerust met de circusregel dat bij risicovolle acts de verantwoording altijd bij de artiest ligt.

Penn & Teller slagen erin om goochelcliché's te parodiëren zonder dat dit ten koste gaat van de magie. Ze toveren bromvliegen te voorschijn in plaats van konijnen en verklappen kaarttrucs aan de kijker onder het motto "Now friends will like you more, and magicians will like us less!" Ik hoop dat ik ooit zo rijk wordt dat ik ze voor mijn verjaardag kan vragen. Als de goochelneven die ik nooit heb gehad.