Crimi-journalist krijgt eigen tv programma

Het leek een gat in de markt van Nederland Omroepland: een programma met een echte misdaadjournalist. Natuurlijk, we hebben Jaap Jongbloed van Deadline al, maar dat is een laffe roddeljournalist die in de studio blijft hangen als zijn cameraploeg door dronken politiemannen wordt gemolesteerd. Jongbloed is geen veldman.

Dat ligt wel even anders bij Peter R. de Vries, een misdaadreporter die de ontvoerder van Heineken wist te traceren en een scoop had met het vernielde oorlogsmonument. Berucht om zijn spraakmakende reportages in De Telegraaf en Panorama, beste buddy's met de zwaarste jongens van Nederland - zo best dat hij nu voor de rechter is gesleept in verband met de IRT-affaire. Lekker controversieel dus, perfect voor RTL4. Hij is nu de man achter 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever', maar dat had hij beter letterlijk kunnen nemen gezien zijn slappe presentatie.

De makers van 'Peter R. etc.' hebben goed gekeken naar Amerikaanse voorbeelden als Rescue 911 en Unsolved Mysteries. Zo hebben ze de leader vet gesensationaliseerd met 'live' beelden van inbrekers, arresterende politiemannen en natuurlijk een speurende Peter met zaklamp. Een andere stijlimitatie is de voortdurende herhaling van beeldmateriaal uit dezelfde aflevering - soms tot vijf maal toe - die gepresenteerd wordt als previews van items, maar in feite zendtijdopvulling is met het neveneffect van hersenspoeling.

Verder worden de scoops, die met veel te veel tamtam zijn aangekondigd, zelden waargemaakt. Een vals paspoort kopen in de Caraïben lukt Peter nog wel, maar belangrijker zaken - zoals de ontknoping van een twintig jaar oude moord op een meisje - blijft bij lauwe aantijgingen van familie en ex-politie (en is een slap excuus om ons twintig jaar oud beeldmateriaal uit Opsporing Verzocht voor te schotelen). De journalistieke spanning van 'Peter R. de Vries, misdaadverslaggever' stoelt hoofdzakelijk op suggestie.

Grootste zwaktebod is echter Peter's presentatie. Hij wordt terzijde gestaan door nieuwslezeres Vivian Boele, want hij zou zelf het gezicht van het programma niet kunnen bepalen. Peter R. de Vries heeft namelijk geen charisma. Hij is saai. Hij zit daar maar te wauwelen als een verlamde buiksprekerpop, met zijn veel te ijdele wind-machine-coupe en zijn veel te banale snorretje. Als hij mafia-advocaat Hiddema interviewt, lult deze hem onder de tafel. Als hij drugssmokkelaar Steve Brown aan de tand voelt, ontstaat er een welles-niettes spelletje.

"Het viel me best mee," zei hij in RUR van zijn presentatiedebuut. Het is te hopen dat Peter R. de Vries snel wordt opgepakt en als Peter R. in de bak belandt Een mooie scoop voor Jaap Jongbloed, die zijn veldwerk dan eens kan, uitdiepen met een keihard bajesinterview. Eens kijken of Peter R. als erkend misdadiger wèl uitstraling krijgt.