Renaissance-televisiepulpman walks the walk

Menig televisieshow wordt vanwege zijn hoge stompzinnigheidsgehalte afgedaan als huisafval. Terecht. Maar het gaat te ver om de makers dan ook maar meteen voor onprofessioneel te houden. De shows zijn het resultaat van uitgekiend marktonderzoek en sluiten naadloos aan bij de wensen van de grote massa. Maar meer nog dan de samenstellers dwingen de showmasters respect af met hun kunde om kabeldiarree in kijkcijfers om te toveren.

Het metier 'showmaster' is ongrijpbaar - niemand weet precies 'wat' iemand tot een goede showmaster maakt. Voor de hand liggende sleutelkenmerken als seks-appeal, intelligentie en vlotgebektheid vind je niet bij allen terug, sterker nog: de meest succesvolle masters zijn dommig en onaantrekkelijk.

Henny Huisman heeft voeling met de Gewone Man maar wordt gekreupeld door een boerenlichaam en een afstotelijke motoriek. Ron Brandsteder mag een charmante vleeshomp zijn maar komt niet uit zijn woorden door een te kleine hersenerwt, Peter-Jan Rens heeft een dynamische uitstraling maar behandelt zijn publiek als kleuters omdat hij zelf in die fase is blijven steken. De enige presentator die scherp genoeg is om ook een kritisch publiek te verleiden is Rolf Wouters.

Rolf is de Renaissance Televisie Pulp Man. Het is die zelfverzekerde glimlach, dat geile smoel. Als Rolf Wouters de showtrap af komt dansen straalt hij een onweerstaanbare egomanie uit. Hij heeft ballen. Toen hij 'Wedden Dat' presenteerde stapte hij, om te bewijzen dat hij niet onderdeed aan zijn gasten, zonder dralen een leeuwenkooi in. Ook deinsde hij niet terug voor een bungee-jump van een hoogwerker.

Zijn brutale zelfgenoegzaamheid komt het mooist tot uiting in de koppelshow 'Liefde op het eerste gezicht', waarin hij overmoedige jongens afstraft met "Heel leuk, de vraag is alleen of wij dat willen weten!" en flirtende dames net iets verder provoceert met: "Zooo je hebt hem gezoend... maar waar precies!?"

Wouters' enige zwakte lijkt ambitie. Zijn laatste show op Veronica, 'Uhhh...vergeet je tandenborstel niet!', is bijvoorbeeld ontspoord in een Broadwayshow met wilde MTV-camerabewegingen en een losgeslagen dansend en zingend publiek. Wouters rent als een Nederlandse Jay Leno de studio uit om willekeurige passanten de show in te sleuren. Kortom: een circus waar ons bedompte klompjesvolk nog lang niet aan toe is.

Wouters was ooit samen met Komrij te gast bij Sonja, naar aanleiding van een boek dat Komrij had geschreven over een televisiepresentator. Komrij was scherp maar gespannen, Wouters relaxed en ad rem. Hij dwong respect af. Misschien heeft Wouters een echte uitdaging nodig, bijvoorbeeld een Wedden Dat Special waarin hij met Peter van Ingen ruilt. Eens zien hoe hij zich redt met Zomergasten in plaats van post-pubers. Zeker is dat Van Ingen het niet redt als leeuwentemmer of bungeejumper. Of zelfs maar als showmaster.