Roddels monteert BN'ers en filmsterren door elkaar

Sinds de commerciële televisie onze cultuur overwoekert, kampt Nederland met een nieuwe golf nouveaux riches: volgens Panorama hebben we hier niet minder dan 38 televisie-miljonairs. John de Mol zit op 49 miljoen, Ron Brandsteder op achttien, Linda de Mol op vier, Tineke de Nooij op drie, Robert ten Brink op bijna twee. Het typerende van deze miljonairs is dat ze toch vooral 'gewoon' willen blijven. Henny is altijd gewoon Henny, Viola gewoon Viola - pretentieloosheid is hun handelsmerk.

Nauurlijk kunnen ze hun monstrueuze ego's niet voortdurend onderdrukken, en daarom struinen ze af en toe wat anti-aids en anti-bont feestjes af, om daar luid kraaiend met hun Bekende Nederlanderschap te pronken. Ironisch genoeg zijn juist dit de momenten dat ze als 'gewoon' overkomen - met hun permanentjes vol coupe soleil, hun schreeuwende sieraden en hun oversized Van Gils zien ze er uit als de glazenwassers en serveersters die ze ooit geweest zijn. Hun glamour is dood-ordinair.

De belangrijkste reden waarom deze proleten op zoveel aandacht kunnen rekenen is ons gebrek aan filmcultuur. We hebben hier geen filmsterren, geen mooie koppen en mooie lijven. De uitzonderingen op deze regel zijn wijselijk naar Hollywood afgetaaid.

Om toch aan onze onstilbare honger naar echte glamour tegemoet te komen, heeft RTL4 het even abjecte als ingenieuze show-bizzprogramma 'Showtime' in het leven geroepen. Showtime wisselt nieuwtjes over bekende Nederlanders af met nieuwtjes over Hollywoodsterren, en dan op zo'n manier dat het lijkt alsof alle roddels aan hetzelfde universum ontspruiten - de gemiddelde huisvrouw kan het onderscheid toch niet maken.

Zo floept een wauwelpraatje met Danny de Munck ("Ik wil all round zijn omdat ik dan van alle markten thuis ben") over naar een impressie van Tom Hanks bij The Golden Globes, waarop er weer overgesneden wordt naar Viola Holt die commentaar geeft op Catharine Keyls presentatie van de Vijf Uur Show ("Ze is dus geen vriendin, maar ik heb veel respect voor haar vakmanschap"), waarna we weer getuige zijn van een persconferentie naar aanleiding van het filmdebuut van Cindy Crawford.

Zo lijkt het alsof alle sterren in 't Gooi leven. Alsof Richard Gere in het weekeinde met Joop Braakhekke gaat tennissen, en Sharon Stone iedere koopavond met Caroline Tensen gaat shoppen. Punt is dat de volvette boerenkaaskoppen zozeer met de glamour der Amerikanen contrasteren, dat je denkt met een campy collage te maken te hebben, of dat de afstandsbediening uit eigen intiatief overschakelt. Laten we bidden dat zo'n smaakscanner ooit nog eens op de markt wordt gebracht.