BN'ers spekken al sportend hun naamsbekendheid

Bekende Nederlanders zijn van vlees en bloed! Deze leugen wordt ons voorgeschoteld in Avro's Sterrenslag, het programma waarin coryfeeën zich met elkaar moeten meten in allerhande behendigheidssporten (touwtrekken, hordenlopen, onderwaterzwemmen). Nu is het aantoonbaar dat de Gooise society nooit aan sport doet, en het is dan ook een onsmakelijk gezicht om buisproleten zo ongegeneerd met hun loomgezopen body's bezig te zien.

Maar in Sterrenslag gaat het vooral om De Gezelligheid. Tenminste: die indruk proberen de deelnemers voortdurend te wekken met schouderklopjes, olétjes, knipoogjes, high fives, rondedansjes, peptalks en troostkroelingen - ons-kent-ons op z'n vetst. Toch schuilt ook het succes van dit programma weer in leedvermaak: de kijker zit vol ongeduld te wachten tot Rolf Wouters het stuur van zijn mountainbike vol in het kruis krijgt, en Sandra Remer tijdens het polsstokspringen uit haar T-shirt scheurt. Zulke banaliteiten kunnen een hele werkweek goedmaken.

Sterrenslag is echter niet meer wat het geweest is. Vroeger was het overzichtelijker, waren er minder en dus bekendere Bekende Nederlanders. Je had een Willem Duys en een Piet Römer, welgebekte schuinmarcheerders die, onder het mom van sportief-sociaal smeermiddel, Vanessa in haar kont knepen tijdens het touwtrekken. De Gooise matras was nog klein en fijn.

Nu Nederland in de greep is gekomen van commerciële zuilen en overspoeld wordt door een diarree van Onbekende Bekende Nederlanders, moeten we ons behelpen met non-politici die uit de Tweede Kamer geschopt zijn omdat ze nooit een bul genaaid hebben, tot chef koks van het Amstel Hotel die blijkbaar niets beters te doen hebben - ordinair volk dat nog nooit een poot in een panel gezet heeft.

Dus nu zit je je, iedere keer als er iemand op zijn bek is gegaan, af te vragen wie dat in godsnaam geweest zou kunnen zijn. De lol is er dan ook helemaal van af. Bovendien wordt de sfeer ondermijnd door soapacteurtjes die zich gedragen alsof Sterrenslag een contractuele publiciteitsverplichting aan Joop van den Ende is; snobs die rondbazuinen dat ze het eigenlijk een gênante vertoning vinden! Kan het nog erger: Onbekende Bekende Nederlanders die zich schamen om Bekende Nederlander te worden!?

De beste oplossing om dit sterrenoverschot in te perken is een verharding van de formule. We nemen daarvoor het 'Groot Handboek Voor Beginnende Anarchisten' ter hand, en gaan dan vervolgens het parcours wat opwaarderen met boobytraps en jachthonden. Eens kijken of Ron Brandsteder nog blaatbabbels heeft als hij in een kuil vol bamboespiezen gedonderd is, en of Joop Braakhekke nog culinaire eroteriëen kan op-neuzelen als hij door een roedel tekkels te grazen is genomen. De titel? Natuurlijk: Avro's Sterrenslachting.