Telefoongetreiter ontspoort in misdaad

Iedereen kent hem wel, De Telefoonhijger. Een masturbant die 06-sekslijnen te saai vindt en burgers lastigvalt met rukgehijg en vieze praatjes. Vervelend, maar nog niet half zo erg als de echte Telefoonterrorist. Die belt zijn slachtoffers honderden malen per dag op om hen te zieken met obsceniteiten en dreigementen. In Engeland worden zo jaarlijks vijftien miljoen mensen in hun privacy aangetast. RTL 5 zond een BBC-documentaire uit over een klachtenbureau dat 500 klachten per week verwerkt en in samenwerking met PTT en politie de daders tracht te traceren.

Toegegeven: sommige bellers werken op de lachspieren. Zo was er een 'professionele' hijger die zich uitgaf voor politie-inspecteur en, onder het voorwendsel dat er een gluurder in de buurt gesignaleerd was, echtparen over hun seksleven uithoorde ("Hoe noemt u de penis van uw man?") en hen zich voor hun raam deed uitkleden. Honderden slachtoffers per dag trapten in zijn verhaal ("Hij dreigde ons te arresteren!").

Van een heel andere categorie was de psychopaat die bejaarden opbelde met de mededeling dat hij een familielid gegijzeld had en deze zou doodschieten als mevrouw zich niet voor het raam zou ontkleden. Hij bezorgde een dame twee hartaanvallen. En dan de pedofiel die vanuit zijn huis kinderen opbelde via een telefooncel bij school, om ze over zijn pik te vertellen en afspraakjes af te dwingen. "Het is ons geheimpje", fluisterde hij ze toe.

Soms ontspoort telefoongetreiter in een zware misdaad. Een vrouw werd door een vent eerst maandenlang kapot getreiterd met vieze telefoontjes, daarna door hem in de tuin aangerand, en vervolgens ontvoerd, verkracht en bijna vermoord. Ze hebben hem nooit kunnen pakken.

Slechts een fractie van de bellers wordt getraceerd, en die komen er meestal vanaf met een boete. Een marinier die vrouwen lastig viel kreeg 650 gulden boete en werd niet eens ontslagen. Een jaloerse echtgenote die de ex-vouw van haar man een zenuwinstorting bezorgde met ontelbare nonsens-telefoontjes kwam op borgtocht vrij. En ook de pedofiel kon, ondanks een bevestigende stem-analyse en een straflijst met verkrachting, na verhoor de straat weer op wegens gebrek aan bewijs.

Een geheim nummer is niet altijd een oplossing omdat de bellers meestal bekend zijn met het slachtoffer. Verder zijn telefonistes vaak doelwit omdat zij de telefoon wel moéten aannemen. Een telefoniste van een taxicentrale werd dag en nacht belaagd door een masochist die steeds vroeg of ze hem zou willen geselen als hij naakt de centrale binnen zou stappen. Zij: "U maakt me doodsbang!" Hij: "Een reden temeer om mij te geselen!". Maar binnenkort is het payback time. Dan komt er een telefoonsysteem waardoor je kunt zien welk nummer jou gebeld heeft. Kun je eindelijk eens terughijgen.