Mariska Veres is Bekende Nederlander uit België

De Belg op Zondagavond. BRT 2 had geen uitzending (een snipperdag?), maar BRT 1 trakteerde ons op Uit Het Oog, een talkshow waarin gastheer Mark Vanlombeek met Beroemde Belgen praat die in de vergetelheid zijn geraakt. Kijken dus, want zo'n concept beloofde pijnlijke situaties. Vanlombeek zelf bleek overigens een type dat de kijker niet snel zal vergeten: met zijn knalgele blazer en zijn gifgroene das was hij de schrik van iedere kleurentelevisie.

Maar goed, Vergeten Bekende Belgen. De Belgische televisie heeft klaarblijkelijk weinig sterren in haar gelederen, want Mark's gast was een rasechte ex-Bekende Nederlander: zangeres Mariska Veres van popbandje Shocking Blue.

Zoals u weet had Shocking Blue eind vorige eeuw een nummer één hit in Amerika met 'Venus', gevolgd door vier nummer één hits in Japan (die we natuurlijk niet meetellen), en viel het bandje een paar jaar later uiteen toen componist/gitarist Van Leeuwen aan geelzucht bezweek. Mariska ging solo met een cassettebandje, zakte af als disc-jockey in de Haagse onderwereld, en verdween uiteindelijk in de jazz-scene.

De laatste carrièrestap moet ten dele verklaard worden uit haar fysieke metamorfose. Kon Mariska in 1968 met haar sensuele lippen, dikke zigeunerpruik en strak lederen pakjes nog doorgaan voor een sekssymbool waar zelfs Playboy op aasde (50.000 gulden - ze weigerde), de vrouw die bij Vanlombeek aanschoof leek een esoterische zus van Rita Reys: haar lichaamsgewicht was verdubbeld en haar frustraties waren verdrievoudigd.

Maar gelukkig was Mariska behalve oud, dik en defensief ook wijs geworden. Zo had ze haar notoire persdecolleté verruild voor een gezellig wijdvallend salsakleed, en hield ze er nu een opmerkelijk professionele filosofie op na: "De ene dag sta je nummer één, de volgende dag kent niemand je meer." Heel scherp.

Helaas was dit inzicht van korte duur, want even later vertrouwde ze Mark toe dat ze Shocking Blue ging reanimeren om Ahoy met Goud van Oud te belegeren. Een comeback dus. Hm. Laat ik het zo zeggen: ik ben bang dat niet alleen Playboy zijn belangstelling voor het fenomeen-Veres heeft verloren.

Hoe dan ook: 't is fideel van onze zuiderburen dat ze Mariska zo in de schijnwerpers hebben gezet. Misschien zou het een leuk tegengebaar zijn als wij Mariska nu contractueel verplichten om uitsluitend in België op te treden. Of als we Joop van den Ende eens wat spelletjes en shows in België lieten produceren om wat meer Beroemde Belgen te kweken - die dan prompt vergeten kunnen worden voor Uit Het Oog.