Vooroordelen zijn er om bevestigd te worden

Ergernis is een bijzonder krachtige emotie. Dat is de reden waarom zoveel hoger opgeleiden naar volkse praatprogramma's kijken. In talkshows worden immers alle mogelijke vooroordelen, cliché's en waanbeelden tot een krater van lichtzinnigheid geconcentreerd waarin de intellectueel zijn suprioriteitsgevoelens kan koesteren ("Wat is Nederland toch weer stompzinnig vanavond!"). Het programma 'Waar vrouwen voor vallen...' (RTL 5) is bij uitstek geschikt voor ergeraars omdat het drijft op vooroordelen die vrouwen over mannen hebben en mannen over vrouwen.

De arena is gevuld met een buslading truttig verzorgde dames van eind twintig/begin dertig. Zij mogen de gasten, drie heren op barkrukken, met vragen bestoken over hun omgang met vrouwen. Om de gemoederen zo snel mogelijk op te fokken, worden de heren geïntroduceerd met uitspraken die ze over zichzelf hebben gedaan.

Ruart, een zelfverzekerde narcist met kapperskrullen: "Tien orgasmen van een man staan tot één goed orgasme van een vrouw." Of: "Ik kan vrouwen het gevoel geven dat ze zich niet anders voor hoeven te doen dan ze zijn." Fer, een kalende genieter met gecultiveerd borsthaar: "Pamela Anderson vind ik wel een lekker ding." Of: "Als ik een dier was, dan was het een tijger." Bert, een kickboksende softproleet met voorgesleten spijkerjack: "Ik ben altijd mezelf." En: "vrouwen maken het beest in mij wakker."

Na zulke confessies zou iedere weldenkende vrouw een emmertje zoeken, maar deze dames zijn er juist op uit om hun vooroordelen bekrachtigd te zien worden. Dus vragen over seks (achterliggend vooroordeel: mannen zijn gefixeerd op neuken), over huilen (mannen kunnen hun emoties moeilijk uiten), over versieren (mannen zijn lomp), over mannenpraat (mannen praten alleen maar over sport en zaken).

Zoals te verwachten slagen de heren er niet altijd in om hun holbewonersmentaliteit met politiek correcte kanttekeningen te corrigeren. Juist Ruart, die toch redelijk uitgebalanceerd en intelligent overkomt, valt door de mand als hij zich laat ontvallen dat "de natuur vrouwen emotioneler heeft gemaakt dan mannen. Mannen zijn er om die emoties in goede banen te leiden." Wat was Archie Bunker eigenlijk een verlichte geest.

Ik veronderstel dat er een strenge voorselectie heeft plaatsgevonden om 'Waar vrouwen voor, vallen...' te laten werken. Zo gemakkelijk kom je niet aan mannen die volledig aan het clichébeeld voldoen en aan vrouwen die er zulke uitgekauwde vooroordelen op nahouden.

Aan de andere kant ben ik misschien wel een hoger opgeleide met naïeve vooroordelen, want aan het eind van de show kozen de vrouwen vol overgave voor Ruart: ze kropen symbolisch bij hem op de sofa en werden gefotografeerd om later op een rijdende billboard Ruart's mannelijkheid te benadrukken. Blijkbaar heeft Ruart gelijk en zijn vrouwen emotionele wezens die hun rationele vooroordelen naast zich neer leggen zodra ze een zelfvoldaan mannetje tegenkomen. Waar vrouwen voor vallen...