Schaters tussen gêne en fysio

Late night shows en humor gaan niet goed samen. Als David Letterman zijn publiek probeert op te warmen met grapjes over actualiteiten komt dat over als obligaat voorspel. Misschien willen zijn schrijvers ons onbewust laten voelen hoezeer zij gruwen van hun huurlingenwerk. Want laten we wel wezen, op commando grappen uitpoepen is zoiets als een orgasme faken op een pornofilmset. En wordt een stuk slechter betaald.

Seks en film, dat schuurt zo mogelijk nog erger. Als we een seksscène opwindend vinden leidt dat tot gêne in de bioscoopfauteuil, als de scène dat niet is krijgt ie al snel het karakter van een promoclip voor de Avondopleiding Fysiotherapie. Lang leve de censuur!

Een stevige huiver is dan ook gepast als twee Late Nighthuurlingen het plan opvatten een film te maken over een orgie. Alex Gregory en Peter Huyck, verantwoordelijk voor legio melige Lettermangrappen, hebben een comedy te geschreven én geregisseerd die luistert naar de onmogelijke titel A Good Old Fashioned Orgy. Dat is de goden verzoeken - en een nachtmerrie voor de afdeling Marketing.

Dertiger Eric (Jason Sudeikis uit Horrible Bosses en The Campaign) organiseert al sinds mensenheugenis liederlijke maar oergezellige themafeesten in het vakantiehuis van zijn vader. Omdat pa het huis gaat verkopen, wil Eric een laatste party geven met een speciaal karakter. Zijn vrienden reageren enthousiast tot ze horen wat de invulling van de zwanenzang wordt: een orgie. Yuk! Maar hoe meer ze erover nadenken, hoe intiemer het banale idee wordt. En uiteindelijk gaat iedereen overstag. Tot het uur der waarheid is aangebroken. En de plankenkoorts toeslaat.

Dat Gregory en Huyck de film zelf geregisseerd hebben heeft niet zozeer te maken met een onstuitbare cinematografische ambitie, maar met het feit dat ze niemand zo gek hebben kunnen krijgen om dit scenario te verfilmen. Op papier heeft A Good Old Fashioned Orgy namelijk alles tegen. Alleen al die titel. Welke doelgroep kun je hiermee verleiden? Dronken studenten? Swingers? Giebelmeiden? Orgie-abonnes? Geen mainstream paartjes in ieder geval, want orgie betekent veel seks, dus een buslading gêne of heel veel fysiotherapische shots.

Verder zijn de personages wel erg stereotiep, zelfs voor zo'n vederlichte komedie. Een Kuifje, een dikke clown, een nerd en een popmuzikant; een cerebrale muts, een lekker ding, een muis en een vriendin-van-de-popmuzikant. Ze zijn ook nog eens onbezorgd, rijk, blank, hoger opgeleid, heteroseksueel en aantrekkelijk. Bo-ring. Ruimte voor 'karakteropbouw' krijgen niet en ze worden vertolkt door onbekende want betaalbare acteurs. Kortom, nog voordat je de film gezien hebt zit je al klaar met een neerwaartse duim.

Maar. De film heeft twee ijzersterke troeven. Allereerst druipt het enthousiasme ervan af. De feesten zijn autobiografisch en stralen een authentiek plezier uit, alsof het op de set zelf one big party was. Daarbij worden de personages met zoveel plezier vertolkt dat ze werkelijk vrienden lijken. Hun likability maakt de plankenkoorts invoelbaar en zelfs realistisch. Voeg daarbij nog wat hugging & learning en je hebt een Disney met kloten.

Én humor. Want al zal je er op papier geen spier om vertrekken, wie zijn partner meelokt onder het mom van een 'kleine, autobiografische komedie over een eeuwenoud taboe', zit te schateren om seks in Winnetoupakken, gezwaai met dildo's in de kroeg, geneuzel over fallische prestaties en graaien in een chipsbak met de vorm van een minitoilet. Te flauw voor woorden, hilarisch in film.

A Good Old Fashioned Orgy heeft minder dan twee ton opgebracht. Daar kun je de Big Macs van de catering nog niet van betalen. Grote kans dus dat Gregory en Huyck weer terug naar af moeten. Maar wel met opgeheven hoofd. En met gepaste brutaliteit. Wees niet verbaasd als Letterman straks, voor het eerst in zijn 30-jarige carrière, zwaaiend met een dildo de zaal aan het schateren krijgt. Allé, in theorie dan.

A Good Old Fashioned Orgy
Vriendschap consumeren