De actiethriller die experimentele camp was

"Family and sailing" antwoordde regisseur John Singleton op de vraag waar ie de laatste zes jaar mee bezig is geweest. Hij lachte erbij als een boer met wortelkanaalbehandeling. Begrijpelijk, want Singleton heeft 20 jaar geteerd op zijn hitdebuut Boyz n the Hood en sindsdien stelselmatig alle credits in Hollywood verspeeld met een geflopte Janet Jacksonfilm, een geflopte raceautoknaller en een geflopte sequel van een cultfilm. In 2005 was het op. Toen is ie maar gaan zeilen met familie.

Het is echter ook goed mogelijk dat die boerenglimlach door zijn comeback veroorzaakt werd. Want 20 jaar geleden had Singleton toch echt gepast voor de regie van Abduction, een vehikel voor de lancering van een puberster. Deze Taylor Lautner, herkenbaar aan zijn onwaarschijnlijk lage voorhoofd, is bij tieners waanzinnig populair als half indiaan/half wolf en fulltime heart throb in de vampierpulpfranchise Twilight. Het bijrolsterretje klopte aan bij de werkloze Singleton. Of de regisseur een charismatisch acteur van hem kon maken. Ook 'grappig', 'scherp', 'romantisch' en 'kick ass' stonden op zijn verlanglijstje. Singleton, huiverig om nog eens vijf jaar aan de fok te trekken, ging overstag en zette Lautner voor de tv met een stapeltje James Dean-dvd's. Dat hebben we geweten. Abduction is de meeste bizarre mainstream actiethriller ooit geworden.

Nathan (Taylor Lautner)is een gewone upper class jongen met gewone upper class ouders. Alhoewel. Als hij samen met zijn vriendin (Lily Collins) een site bekijkt met vermiste kinderen komt hij daar een -ouder gemaakte- foto van zichzelf tegen. Nathan is eigenlijk iemand anders! Nog voordat hij zijn ouders hiermee kan confronteren krijgt hij een tros gangsters en een kudde CIA-agenten achter zich aan. Maar als de nood het hoogst is komt er hulp uit onverwachte hoek: zijn échte familie.

Het is een oergegeven, 't idee dat je ouders je ouders niet zijn. Dat je achter een lantarenpaal gevonden bent. Dat je eigenlijk heel speciaal bent. Oerideeën maken de krachtigste scripts en Abduction heeft een blauwdruk waarmee je een neo-Hitchcokiaanse klassieker uit de grond had kunnen stampen. En vooruit, een carrière voor een charismatisch acteur. Maar er is iets vreemds aan de hand met deze film. Of beter gezegd: er zit bijna geen normaal moment in.

Laten we volstaan met een opsomming van indrukken. Een held die de bril van een schurk uitgebreid kapot trapt nadat hij de schurk zelf al uit het raam van een rijdende trein heeft gesodemieterd. Een heldin die midden tijdens een portie vrijen in de coupé de lust plots onderbreekt met een doodserieus "we should get something to eat". Een psychiater die zich tijdens een achtervolging camoufleert met een handvol heliumballonnen en doodserieus teksten bezigt als "okidoki". Een schurk die zonder enige paniek vertelt dat er een bom in de oven ligt die over 5 seconden afgaat. Een tot op de tanden toe gewapend killerteam dat geronseld lijkt uit een Bassie & Adriaanfilm. Een CIA-duo dat tien jaar lang 24/7 voor pappie & mammie heeft gespeeld. Een traan die in close-up van een wang biggelt. Enzovoort, enzovoort.

Met open mond zit je naar A te kijken. Wat ís dit voor een film! Waarom die absurde enscenering, die ridicule dialogen, die Wim T. Schipperspersonages! Waarom die kauwgombalautomaatrolletjes voor topacteurs Sigourney Weaver, Alfred Molina en Michael Nyqvist! Is dit übercamp, is dit een Starship Troopers? Of kijken we naar een stijlexperiment à la David Lynch zonder David Lynch? Of...is dit gewoon de allerknulligste big budget actiethriller van het millennium? De bulderende zaal koos voor de laatste optie. Maar als dit knoeiwerk is, dan is het zulk uniek knoeiwerk dat een studentikoos publiek zich er nog decennia aan zal laven.

Een glansrijke carrière voor een charismatisch acteur zal Abduction echter niet inluiden. Evenmin zal het van John Singleton een comeback kid maken. "Doing it really quickly" antwoordde hij op de vraag wat voor hem de belangrijkste uitdaging is geweest bij het maken van de film. En lachte daarbij weer als een boer met wortelkanaalbehandeling. Een uitgelezen moment om eens lekker uit te waaien met de familie?

Abduction
Studentenhaver