De wraaklust van een oubollige Amazone

Relatiekomedies hebben een slechte naam bij hard core filmfreaks. Ze vinden het genre te gezellig, te voorspelbaar, te sentimenteel = leuk voor paartjes die een maal per jaar naar de film gaan om hun verliefdheid te reanimeren. Niet zo vreemd dat ook actrice Meg Ryan, prinses van de relatiekomedie, weinig goed kan doen bij deze die hards. Ze vinden naar te truttig, te kittig, te leukig.

De ironie wil dat Ryan zelf ook wil breken met haar succesvolle stereotype. Vorig jaar dook ze in de rol van macha helikopterpilote in de Golfoorlogfilm 'Courage under Fire'. Ze snauwde bevelen, schoot M16's leeg, stortte neer, ving kogels op en sneuvelde zelfs, maar kon niet echt overtuigen. Nu probeert ze opnieuw een stoere rol in, wel, een relatiekomedie: 'Addicted to Love'.

Matthew Broderick is astronoom. Heel aardig en heel lief, maar niet bijster spannend. Dat vindt tenminste zijn vriendin, die hem verlaat voor een Franse restauranthouder. Broderick laat het er niet bij zitten. Hij spoort de tortelduifjes op en gaat ze bespioneren vanuit een leegstaand pakhuis aan de overkant. Hij stelt een camera obscura op richting huiskamer waarmee hij hun doen en laten als een soap op zijn muur kan projecteren.

Maar Broderick is niet de enige frustraat. Meg Ryan, ex van de Franse charmeur, wil zich wreken op haar voormalige minnaar en installeert haar afluisterapparatuur naast de camera van Broderick. Eerst hebben de spionnen wat wrijving maar al gauw bedenken ze het ene na het andere snode plan om de duifjes uit elkaar te drijven: van slipjes onder de bank verstoppen tot kakkerlakken in het restaurant...

In de openingsscène kijkt Broderick via een enorme telescoop naar zijn liefje: een slanke blondine met engelachtig gezicht. Even denken we dat het Ryan is, maar die wordt een kwartier later heel anders geïntroduceerd: een punkige kunstenares die een Kawazuki racemonster rijdt, dikke kwakken oogschaduw draagt en strakke T-shirts met decolletés. "Ik slaap naakt, en als je ook maar vinger naar me uitsteekt nagel ik je pikkie aan die balk", waarschuwt ze Broderick. Huuuu.

Om haar Amazonische karakter te accentueren is Broderick onwaarschijnlijk braaf gehouden, een dweil die hardnekkig in zijn oude liefde blijft geloven (hij bestudeert de glimlach van zijn ex om de fasen van haar relatie bestuderen). Het is allemaal niet leuk. Producent Griffin Dunne, vooral bekend als acteur ('Who's that Girl?, 'After Hours') bevestigt met dit oubollige regiedebuut alle voordelen die je tegen het genre kunt hebben; 'Addicted to Love' is zelfs te gezellig en te voorspelbaar voor paartjes die eenmaal per jaar etc.

Maar pas op: doorzetters - ook filmfreaks - zullen zich het laatste half uur te barsten lachen als de narcistische Fransman met twee gebroken armen en een gezicht vol uitslag zijn Waterloo vindt.