Lassie met een worstje

"Kinderen zijn net debielen: alles kun je ze voorschotelen." Zo moet de filosofie van de gemiddelde jeugdfilmproducent luiden. Als je toch ziet wat voor rotzooi die lui op de filmmarkt durven gooien! Flut-verhaaltjes van tweederangs televisieniveau, pulp waar zelfs Peppi & Kokki geen brood van zouden lusten. Ook deze kerst is het weer oppassen geblazen. Vooral voor kinderen die door hun pedagogische ouders tegen laser-geweld en seks worden beschermd, en zo kans lopen op een avondje 'Bingo'.

'Bingo' gaat over een lief, trouw en verschrikkelijk irritant circushondje. Als Bingo het vertikt door een brandende hoepel te springen, wordt 'ie de tent uitgetrapt en stuit hij op Chuckie, een lief, trouw en verschrikkelijk irritant jochie. Chuckie dreigt net te verzuipen en door een geile Grizzly misbruikt te worden, als Bingo hem jammer genoeg weet te redden. Ze zweren elkaar eeuwig trouw. Dan moet Chuckie verhuizen en Bingo mag niet mee. Maar het hondje is niet te stuiten.

'Bingo' is een belediging voor ieder zichzelf respecterend kind. De minachting voor peuterbreinen blijkt vooral uit de ondoordachte stijlbreuken: regisseur Matthew Robbins klutst dwars door het verhaaltje heen absurdistische grappen die hij voor op hol geslagen kinderfantasieën wil laten doorgaan. Maar in wezen zijn het goedkope trucs om de lachers op zijn hand te krijgen.

Zo laat hij Bingo in morse-code de politie alarmeren, blaffend tegen schurken in de rechtzaal getuigen en boerend met een loopse spaniël champagne drinken. Dit soort geintjes past niet in het Lassie-genre. Bovendien ga je je afvragen waarom ze niet gewoon een menselijke acteur met eenzelfde uitstraling hebben genomen (desnoods Kevin Costner).

'Bingo' ontspoort al helemaal in de epiloog, als een gewonde Bingo niet alleen door zijn vrienden liefdevol wordt opgevangen, maar ook door de schurken die nog geen minuut eerder worst van hem wilden draaien! Een omslag die wil zeggen: maak je geen zorgen jongens en meisjes, het is maar een film en eigenlijk vindt iedereen Bingo heel lief. Braak.

Beste ouders, neem uw schaap deze kerst in vredesnaam mee naar een lekkere geweldfilm vol vieze seks. Liever een jeugdtraumaatje dan de weeïge nasmaak van dit soort ongeïnspireerde no-budget rommel, die zich tegen zijn genre probeert af te zetten met slappe slang ('Suck my sausage') en een wippende bastaard. Lassie zou zich in zijn graf omdraaien.