Hapklare brokken confectie

Mickey Rourke en Tom Cruise. Hollywoods belangrijkste mannelijke sekssymbolen zijn tegenpolen. Rourke is een beperkt acteur die zijn tekortkomingen compenseert met een dreigende stoppelgrijns en een fluisterende telefoonseks-stem. The wild one. Favoriet lustobject voor de rijpere vrouw. Concurrent Cruise heeft een veel gladder imago. Zijn strenge arendsogen en zijn vlotte fitness body geven hem de sex-appeal van een jonge hond. Toms fans zijn te vinden op high schools en in maneges. Hunkerende tieners.

Toch moet Cruise als acteur serieuzer worden genomen dan Rourke. Want Cruise evolueert. Na een aantal zeepbelrolletjes (onder andere 'Top Gun') bewees hij met zijn tour de force in 'Born on the Fourth of July' ontegenzeglijk voor topkwaliteit te staan, en verbaasde hij vriend en vijand door een miljoenenaanbod voor 'Top Gun II' af te slaan. Ware ambitie. Vreemd genoeg heeft hij nu de hoofdrol geaccepteerd in 'Days of Thunder', een hapklare brokkenproduktie van Tony 'Top Gun' Scott. Over race-auto's, stalen zenuwen en andere lulkoek.

In 'Days of Thunder' is Cruise weer terug bij af. De sexy bink. Zijn introductie spreekt boekdelen: hij komt met een stoere fallus-Harley de racebaan opdenderen, doet zijn Madonna-bril af, stapt onverschillig in de auto en scheurt vervolgens loeihard een nieuw trainingsrecord tegemoet. Tsjongejongejonge. Ook Cruise is nu dus een wild one. Dat krijg je van al dat racen, daar gaan je hormonen van rondjagen.

Goddank helpt zijn coach (Robert Duvall) Cruises driften in juiste banen te leiden, al kan hij niet voorkomen dat Tom tijdens een wedstrijd tegen een collega aanknalt en met een flinke bloedneus in het ziekenhuis belandt. Tijd voor bezinning. Diepe levensvragen... Wie ben ik? Waarom race ik? Waarom speel ik in deze flutfilm? Voordat zijn denk-erwt een bevredigend antwoord kan ophoesten, onfermt een bloedmooie dokter (Nicole Kidman) zich over hem en na een stevige lebberpartij zit Tom weer kiplekker achter het stuur.

Wat valt er te zeggen over 'Days of thunder'? Weinig interessants. Vlotte actieregie, een paar goeie grappen en een hele hoop lawaai. We hebben het al zo vaak gezien. Op den duur raak je immuun voor dit soort confectie en hoop je op een onverwachte wending. Op iets anders.

Daarom een suggestie voor 'Days of Thunder II': Cruise verliest tijdens een ongeluk beide armen, maar na intensieve revalidatie maakt hij zijn come back en wint hij alsnog de Daytona 500. Sturend met zijn tanden.