Rampzalig louteren

Films over alcoholisme liggen zwaar op de maag. Meestal zijn het Postbus 51-boodschappen gedrenkt in overmoed, delirium, ontluistering, huiselijk geweld, faillissement en dakloosheid, die de bioscoopganger iedere lust ontnemen om in de foyer aan zijn maltje te nippen. Belering belemmert drama. Daarbij zijn zulke moraalschetsen zelden overtuigend omdat het euforische aspect niet invoelbaar gemaakt wordt: de roes ontbreekt. Alcoholisten zuipen niet zomaar.

Vliegtuigrampenfilms worden nogal eens als lichtvoetig afgedaan. Het is even kicken op de adrenaline, maar vooral behelpen met simpele plotjes en archetypische personages die mid air een vleugel proberen vast te schroeven of elkaar na de crash kannibaliseren. Daarbij worden technische onwaarschijnlijkheden steeds lastiger te verkopen omdat iedereen op internet deskundologen kan raadplegen.

Maar wat, moet scenarioschrijver John Gatins gedacht hebben, als ik deze genres combineer. Een alcoholistische piloot die in staat is tot uitzonderlijke vliegkunst, waardoor zijn omgeving hem beschermt tegen de consequenties van zijn verslaving! Dat geeft zo’n moraalschets een pervers trekje, dus reliëf. Gatins klopte aan bij regisseur Robert Zemeckis, die het met Cast Away aangedurfd had om Tom Hanks te laten neerstorten en vervolgens te laten surviven op een onbewoond eiland. Vijf jaar lang tegen een basketbal praten, da’s nog erger dan een AA-meeting. Ergo: Flight.

Whip houdt van het goede leven. Bier, wodka, wiet, coke, vrouwen. Maar eigenlijk heeft hij geen leven. Hij zoekt vergetelheid omdat hij zijn scheiding niet kan verwerken. Linke soep, want hij is piloot van lijnvluchten. Zo moet hij die bewuste ochtend, om bij te komen van de zuipavond ervoor, een lijntje snuiven en een paar flessen wodka wegklokken. Maar dan is ie ook helemaal het mannetje. Hard nodig als het vliegtuig door een technisch defect onbestuurbaar raakt en een kilometersdiepe duik maakt. Vlak voordat de kist dreigt te verongelukken doet Whip er iets mee wat geen enkele andere piloot gekund had of gedurfd zou hebben. En voorkomt zo een ramp, wordt de held van de dag. Wat hem echter niet minder alcoholistisch maakt. Een onderzoek volgt.

Er wordt veel geschamperd over filmsterren. Prima donna’s, luchtbakkers, zakkenvullers zouden het zijn. Maar als je Denzel Washington het eerste half uur in Flight bezig ziet weet je weer waarom hij zo veel verdient en een royalty status heeft verkregen. Alleen een ster van zijn formaat kan zo’n ontzettend foute piloot cool laten lijken, die met de bravoure van een gebruiker een kist door een onweersbui laat gieren, onderwijl flirtend met stewardessen en geintjes makend met zijn tight ass co-piloot, om ons vervolgens bij de strot te grijpen als volbloed pro die een verdoemd vliegtuig weet te redden. Alleen Washingtons charisma maakt Flight al de moeite waard.

Maar dan. Een legal thriller wordt het niet, dat voel je aan je water. Toch een postbus 51 boodschap? Helaas. Met zijn gezuip verknalt Whip een nieuwe liefde, wekt hij de minachting op van ex en zoon, torpedeert hij zijn carrière. Belerende ellende, waar zelfs de comic relief van John Goodman weinig aan kan veranderen, als smooth talkin’ dealer die zijn favoriete klant in het ziekenhuis komt verwennen met fruitmand vol peuken, vodka en rukblaadjes. Leuk typetje, maar we hebben we hem al vaker zo gezien en zijn timing is beroerd omdat we dan al niet meer kicken op Whips roes, zo smakelijk verbeeld in de openingsscène.

Dus. Na een uurtje Oprah snakken we weer naar adrenaline. Naar een nieuwe stunt. Naar Denzel Het Mannetje. Naar Mr. Cool. Dat gebeurt. Niet in een nieuwe bijna-ramp, wel tijdens de hoorzitting. Met onverwachte wending. Net als in het vliegtuig.

Nerds die willen weten of zo’n vliegstunt werkelijk uitvoerbaar is met een lijnvliegtuig verwijzen we naar een deskundologische piloot op internet: “The likelihood of a jet transport airplane flying inverted for an extended period of time is very, very low.” Niet nihil dus! Dat u het maar weet als de dronken EasyJetpiloot straks tijdens de prijsknaller richting Ibiza met uw horizon begin te goochelen.

Flight
Mr. Cool