Ongewenst, maar onweerstaanbaar intiem niemendalletje

Wie het curriculum vitae van regisseur Lawrence Kasdan leest, wordt bekropen door het gevoel met een even getalenteerde als 'foute' cineast te maken te hebben. Zo was Kasdan scenarist van Spielbergs avonturenklassieker 'Raiders of the Lost Ark' en regisseur van het fascinerende 'Body Heat', maar tevens drollenvanger achter 'The Bodyguard', een van de meest abjecte kassuccessen aller tijden. Werkelijk commercieel hoereren kun je hem echter niet verwijten, want zijn western-debacle 'Wyatt Earp' was toch een gewaagd project.

Kasdan roept bij mij de meeste weerzin op als hij Persoonlijke Fims over Mensen maakt. Denk aan zijn beroemde 'The Big Chill' over de desillusies van dertigers. Kasdans gewone mensen zijn te ontwikkeld, te rijk, te blank, en worstelen met luxeproblemen die eerder lachwekkend dan zorgwekkend overkomen - je voelt een intrinsiek wantrouwen jegens hen. Toch weet Kasdan je iedere keer weer in zijn universum mee te sleuren omdat hij zulke effectieve verhalen schrijft. In 'French Kiss' flikt hij het weer.

Amerikaanse Kate (Meg Ryan) gaat trouwen met haar verloofde Charlie (Timothy Hutton). Ze zijn vastbesloten gelukkig te worden. Helaas. Als Charlie voor zaken naar Parijs afreist en Kate vanwege vliegangst achterblijft, ontmoet hij de vrouw van zijn leven in de lichtstad. L'amour! Hij bekent zijn zonden dronken door de telefoon en zegt Kate vaarwel. Kate, van slag maar niet verslagen, besluit haar vliegangst te overwinnen en in Parijs haar geliefde terug te winnen.

In het vliegtuig maakt ze kennis met Luc (Kevin Kline), een Franse gauwdief die haar misbruikt door een gestolen halsketting en een wijndruifstekkie via haar tas Frankrijk binnen te smokkelen. Als haar tas plus paspoort in Parijs gestolen worden zijn ze op elkaar aangewezen. Ze belanden in de hoerenwijk van Parijs, de wijngaard van Lucs familie en de upper class van Cannes. En worden, tegen wil en dank, verliefd op elkaar.

Franse mannen zuipen, roken, stelen en zijn de hele dag aan het faire l'amouren. Amerikaanse vrouwen zijn puriteins, hysterisch, verwend en naïef. Wie deze oercliché's zonder te kauwen durft door te slikken, heeft aan French kiss een smakelijk niemendalletje. Wie ervan gaat kokhalzen kan beter na de eerste grap (Kate doet een anti-vliegangst cursus in simulator en krijgt 'refund' als ze voortijdig door de nooduitgang springt) afhaken.

Want Kasdan doseert zijn typetjes en grappen met een dampende, overvolle opscheplepel en douwt ons bovendien een diaserie van ansicht-shots door de strot. Go France in two hours. Maar verdomd, toch weet Kasdan me weer een brok in de keel te bezorgen die ik daar helemaal niet wil hebben. L'amour! French kiss voelt aan als een ongewenste, maar onweerstaanbare intimiteit.