Ettertjes die skaten, scoren en ontmaagden shockeren niet

Sommige films lijken provocatie als uitgangspunt te hebben. Ze schenken onevenredig veel aandacht aan maatschappelijke taboes en hebben verder weinig te melden. Denk aan de cynische wise cracks in 'Naked', de perverse kaarsseks in Madonna's 'Body of Evidence' of de rondvliegende ledematen in 'Flesh and Blood'. Het effect van dergelijke films is afhankelijk van de tolerantie en het incasseringsvermogen van de kijker. Als deze de vermeend schokkende scènes als open deuren ervaart zal hij zich onderschat voelen en geïrriteerd raken.

'Kids', een Amerikaanse film over immorele pubers, heeft in Amerika behoorlijk wat stof doen opwaaien '(The New York Times: 'A wake-up call to the world') en lijkt die controversiële status in zijn Nederlandse publiciteitscampagne te willen uitbuiten. Dat blijkt uit de Filmkrant: de distributeur heeft hierin, naast de gebruikelijke, pagina-grote posterfoto van de film, een eveneens pagina-grote toelichting van de filmkeuring geplaatst.

Volgens deze memo is Kids niet geschikt voor jongeren onder de zestien omdat deze zich "overmatig met de afstotelijke jeugdcultuur zouden kunnen identificeren". Wil de distributeur soms suggereren dat deze berisping een indicatie voor kwaliteit is?

Regisseur Larry Clark schildert in Kids een dag uit het leven van straatpubers in New York. Telly is een snotneus die het liefst twaalfjarigen ontmaagdt, kameraad Casper is gek op dope en skateboarding. Samen struinen ze feestjes af, roven ze winkels leeg en roken ze dope in het park. Condooms gebruiken ze nooit, want ze kennen niemand die aids heeft.

Jenny is een van de meisjes die ooit door Telly is ontmaagd. Ze is teleurgesteld in seks en heeft het sinds die bewuste eerste keer nooit meer gedaan. Bij een routinecontrole komt ze er achter dat ze sero-positief is. Zwaar depressief gaat ze op zoek naar Telly, maar als ze hem op een feestje aantreft is hij druk bezig zijn nieuwste verovering te neuken. Uitgeput valt ze in slaap op de bank en wordt, half bewusteloos, door Casper verkracht.

Kids is schokkend voor mensen die nooit iets anders hebben gezien dan de Cosby Show. Geen normaal mens zal echter opschrikken van ettertjes die drugs gebruiken, zonder condoom neuken, homo's uitschelden, burgers in elkaar slaan. Kids heeft dan ook eerder de impact van een Ikon-serie dan van een vlammend pamflet, is eerder voorspelbaar dan confronterend.

De 53-jarige Larry Clark is zo sluw geweest de film als reality-tv te draaien - met druk handcamerawerk en een ruwe montage als in MTV's The Real World - maar kan niet verbloemen dat er geen verhaal is. De personages uit 'Kids' zijn irritante, amorfe klompen energie wier conversatie zich beperkt tot de versheid van maag-denkutjes en de smaak van sperma. Ze hebben net zo weinig te melden als Larry Clark.