Multitask make-over van Forrest Gump

Het was een zeer persoonlijk project. Zo'n film die hij koste wat 't kost wilde laten maken. Misschien wel omdát iedere producent er een wenkbrauw bij optrok. Popcornpoppers zitten immers niet te wachten op een verhaal over een man op een onbewoond eiland. Beetje vissen, beetje vuurtje stoken, beetje tegen pop praten, beetje vlot bouwen. Beetje gillend gek worden. Dat Cast Away er toch is gekomen en misschien wel de krachtigste Hollywoodfilm over eenzaamheid is geworden en ook nog eens honderden miljoenen in het laatje heeft gebracht, moet vooral toegeschreven worden aan de gek achter dit hobbyproject, tevens de gek achter de hartverscheurende vertolking: Tom Hanks.

Terwijl Hanks de laatste is achter wie popcornpoppers zo'n drive vermoeden. Hij is niet cool, niet sexy, niet bijster aantrekkelijk. Heeft geen charisma, geen spieren, geen mysterieuze glimlach, geen kameleontisch acteertalent. En hij is te braaf om te scoren in talkshows. Tom Hanks is de filmster zonder stardust, de acteur die je niet ziet acteren. Maar wat Hanks doet, doet hij met overtuiging. Dat blijkt alleen al uit het idioot hoge percentage klassiekers in zijn oeuvre. De man heeft movie magic.

Nou liggen drive en ego dicht bij elkaar. En al zal hij zijn laatste film graag als 't product van roekeloze hartstocht omschrijven, zo heroïsch kunnen wij het niet maken. Want. Zes jaar aan een script sleutelen, oké. Zelf de hoofdrol, logisch. Zelf produceren, vooruit. Maar dan ook nog eens zelf de regie? Resultaat is Larry Crowne, een romcom over een burgerman van middelbare leeftijd die een hete juf achterop zijn Vespa krijgt. Movie magic?

Larry Crowne (Tom Hanks) houdt van zijn werk. Dat is opmerkelijk, want hij heeft een klotebaantje bij een soort Walmart. Maar Larry houdt van mensen. En helemaal van zijn klanten. Dus als deze negenvoudig werknemer-van-de-maand na tig jaar op straat wordt gezet wegens reorganisatie, moet ie even slikken. Zeker als gescheiden man zijnde, met loodzware hypotheek. Maar Larry houdt ook van het leven. Hij sluit zich aan bij een rebelse scooterclub, gaat economie studeren aan de universiteit en conversatielessen volgen bij een sexy zij het chagrijnige juf (Julia Roberts). Dan gebeurt er iets wat alleen in film kan gebeuren. Iets met veel drank. Een zoen. En een portiek.

Een vijfenvijftigjarige warenhuissukkel met plakhaar, zonnebankvoorhoofd en vrijetijdspantalon die ingelijfd wordt door een hippe Vespagang, vervolgens ontzettend cool en bedrijfseconomisch wordt en en passant Julia Roberts aan de haak slaat - een béétje producent had een wenkbrauw opgetrokken. En vervolgens de knip dichtgeknipt. 'Komt u over 6 jaar nog maar eens terug, met een tweede versie.' Maar als je zelf de geldschieter bent, krijg je al snel een thumb up. Dat geldt ook voor het acteerwerk, als je zelf voor regisseur speelt. Het is pijnlijk om Hanks de naïviteit van zijn magische Forrest Gump schmierend te zien imiteren, als mallerd met pothelmpje, grote verbaasde ogen en onverwoestbaar optimisme. Maar ook Julia Roberts mag zich van regisseur Hanks in alle cliché's van haar don't-give-me-no-shit-next-door-babe wentelen. Cut! Cut! Cut!

Larry Crowne kijkt als een Disney uit de fifties. Alles na-druk-ke-lijk gefotografeerd en dui-de-lijk gemonteerd en flauw op het oubollige af ("Are you clairvoyant?" - "No, I'm Steve Dibiasi"). Maar het moeilijkst te verteren is dat Larry uiteindelijk een winner is. Een doorzetter, die de American Dream weer aan zijn voeten krijgt. Bah.

Toch kunnen we ook in Larry Crowne even genieten van wat movie magic. Tijdens de openingscredits krijgen we een antropologisch portret van Larry, druk bezig met klanten. Te vroeg op het werk, te opgewekt, te behulpzaam, te eager. Alleen Tom Hanks kan de ideale werknemer zo neerzetten dat je van hem gaat houden én iets van wanhoop proeft. Lachwekkend maar melancholisch.

Het wachten is op Larry Crowne Redux. Waarin Larry nooit buiten de muren van het warenhuis komt. Nooit hip wordt. En al helemaal niet cool. En dan toch het hart weet te stelen van strontchagrijnige caissière Julia Roberts. Cast Away in Walmart. Zitten alle popcornpoppers op te wachten.

Larry Crowne
Forrest Gump van de maand.