Falsetkloon op springplank in verdoemde carrière

De meeste Hollywood-acteurs wier carrière momenteel gereanimeerd wordt zijn van middelbare leeftijd. John Travolta, Sylvester Stallone, Burt Reynolds. Maar als er één acteur toe is aan een nieuw imago is het de 33-jarige Charlie Sheen. Deze zoon van veteraan Martin Sheen en broer van Emilio Estevez veroverde op 19-jarige leeftijd Hollywood in Vietnamfilm 'Platoon' en daarna nog eens in beursfim 'Wall Street'. Charlie zou zijn vader overschaduwen, net als Michael Kirk!

Helaas bleek Charlie meer van het kaliber Kiefer Sutherland. Hij koos voor het snelle geld in actiepulp als 'Navy Seals' en kon hoogstens boeien in zelfparodieën als 'Hot Shots'!. Met zijn reputatie als partybeest, voorkeur voor seks met pornosterren, en neiging om collega's af te zeiken in interviews, verspeelde hij alle goodwill in Hollywood. Een honorarium van 6 miljoen per film, maar een verdoemde carrière.

Toch is het moeilijk geen zwak te hebben voor Charlie Sheen, al was het alleen al vanwege zijn onbeschofte eerlijkheid en foute humor ("Do I use condoms? I'm wearing one right now!"). Het wachten is dus op rehabilitatie in een juweeltje van een onbekend regisseur, zoals Travolta in ‘Pulp Fiction’. Een ding is zeker: zijn laatste film ‘Money Talks’ is het niet geworden.

Franklin (Chris Tucker) is een tweederangs oplichtertje. Als hij bij de car wash illegale kaartjes verkoopt, wordt hij ontmaskerd door televisiepresentator James Russell (Charlie Sheen). Op weg naar de gevangenis wordt hij vastgeketend aan een Franse topcrimineel die zich weer laat bevrijden door terroristische handlangers. Al met al krijgt Franklin een leger van gansters en corrupte politie achter zich aan. En ondertussen probeert James, die net ontslagen is vanwege zijn beroerde reportages en in een trouwerij verwikkeld zit, Franklin te strikken voor een exclusief interview om zijn baan terug te krijgen.

'Money Talks'. De nietszeggende titel zegt al genoeg. Toch is deze buddies-komedie (regie: clip-maker Brett Ratner) zelfs naar Sheeniaanse maatstaven beroerd. We worden verwacht te lachen om een zwarte man die zich voordoet als zoon van een Italiaanse crooner, om dope-gangsters die schaterend hun bazooka's uitproberen op andere schurken. En ironisch genoeg speelt Sheen niet eens de hoofdrol. Hij mag wat moppen tappen maar moet het spotlicht vrijhouden voor nieuwkomer Chris Tucker, voor wie Charlie's dieptepunt wel eens een springplank kon zijn. Dat betekent een kleine ramp.

Tucker, die debuteerde als alien in 'The Fifth Element', ratelt met falsetstem non-stop irritante opmerkingen. Amerikanen vinden deze verwijfde Eddie Murphy-kloon ongewtijfeld dolkomisch, Europeanen krijgen al in de openingsscène, waarin Tucker met rollende ogen Barry White playbackt, de neiging om een colaflesje naar het doek te gooien. De enige acteur die 'Money Talks' had kunnen redden is Eddie Murphy zelf. Maar die heeft het te druk met het reanimeren van zijn eigen carrière.