Geslaagde bedreiging van de filmcultuur

'Naked Gun 33⅓ The Final Insult' is het vervolg op de kassuccessen 'Naked Gun' en 'Naked Gun 2' en dus het zoveelste geesteskind van David Zucker en de broers Jerry en Jim Abrahams. Dit zogeheten ZAZ-team heeft met klassiekers als 'Ken-tucky Fried Movie', 'Airplane!' en 'Hot Shots' tientallen politiek correcte draken, pretentieuze diepgangers en eendimensionale schietfilms belachelijk gemaakt en het 'spoof' (filmparodie)-genre een respectabele status bezorgd.

Toch wordt hun oeuvre ondermijnd door een zekere gemakzucht: de films moeten het doorgaans meer van de hoeveelheid en de snelheid van de grappen hebben dan van de kwaliteit. Wellicht heeft de regie van nieuwkomer en televisieman Peter Segal een kritische wind door de ZAZ-studio doen blazen want 'Naked Gun 33⅓: The Final Insult' is scherper, vlotter en vooral grappiger dan al hun vorige spoofs.

Net als de andere 'Naked Gun'-films is '33⅓' gebaseerd op de gelijknamige televisieserie, die overigens al na zes af-'leveringen van de buis werd verbannen. Hoofdpersonage is een doodserieuze rechercheur (Frank Debrin, gespeeld door Leslie Nielsen, een B-acteur met oerdegelijke uitstraling) die in absurde situaties terecht komt en daar steeds doodserieus op reageert.

De film heeft ook nog een plot - Frank gaat undercover de bak in om terrorist Rocco te pakken - maar zoals gewoonlijk in dit genre is het verhaal volstrekt irrelevant: het scenario wordt simpelweg rondom scènes en cliché's uit andere films heen geschreven met de bedoeling deze onderuit te halen.

Zo wordt het modieuze feminisme van 'Thelma & Louise' schitterend geparodieerd, en het geheim van de 'Crying Game' lekker grof op de hak genomen. Soms moeten hele genres het ontgelden: na 'Insult' kun je geen enkele gevangenisfilm meer serieus nemen.

Hoogtepunt van de film is een Oscaruitreiking die de schrijvers er puur en alleen bij hebben gesleept om eens wat opgeblazen collega's te stangen: zo krijgt regisseur Richard Attenborough een Academy Award voor zijn film 'Moeder Theresa' (waarin een soort geschifte Julie Andrews zingend door de Derde Wereld huppelt), en wordt Spike Lee gehuldigd met een prijs voor Best Merchandising.

Verder wordt ‘The Final Insult’ opgesierd met campy gastrollen van Guess-model/Playboy's Playmate of the Year Anna Nicole Smith als topzware spermabankzuster en van Pia Zadora (inderdaad, dat kindvrouwtje dat met de bejaarde miljonair trouwde) als... Pia Zadora. Blijf ook tijdens de eindcredits zitten want ze barsten van de grappen ('No animals were harmed during the making of this motion picture, though some were extinct while...').

Denk overigens niet dat 'Naked Gun 33⅓' gedraaid is voor breindode colapubers: om alle grappen te herkennen en te begrijpen is een gedegen filmkennis noodzakelijk, evenals een alerte instelling - de lawine aan grappen gaat harder dan ooit. Meerdere malen zien of wachten op de videorelease is dan ook aan te raden.

Belangrijkste voorwaarde om van '33⅓' te genieten is echter een twijfelachtige smaak en een bedenkelijk gevoel voor humor: als u niet om geintjes als 'Indecent Instinct' kunt lachen kunt u beter een stevige Wenders of een diepe Yimou pakken.