De stoplappen van een ongekamd drama

Hij speelde zijn rol als bloedzuiger in pubervampiersaga Twilight (Twilight, New Moon en Eclipse) met zo’n ingetogen sexiness dat hij door de glamourpers werd uitgeroepen tot Movie Heart Throb, Top Hunk, Hottest Actor, Sexiest Men Alive, Hottest Young Star en Sexiest Male. Modemoguls Domenico Dolce and Stefano Gabbana roemen zijn nonchalante, ongekamde verschijning als “extremely elegant and inspiring, the true essence of a contemporary man”. Als dat niet genoeg is breekt hij als singer songwriter bakvishartjes met ballads vol weltschmerz. Er is zelfs een song over hem gemaakt: She Wants to Be Mrs Robert Pattinson. Niet zo vreemd dus dat de verschijning van de 23-jarige Brit inmiddels tot beatlemania-achtige taferelen leidt.

Cynici zullen Robert Pattinson wellicht voor just another pretty face verslijten, maar daar doen ze hem tekort mee. Hij is een veteraan. Al sinds zijn vijftiende staat hij op de planken en hij durft commerciële filmrollen (hij werd uit 3000 man gekozen voor prijsknaller Harry Potter) af te wisselen met cultureel verantwoorde zeperds (als - kuch! - Salvador Dalí in Little Ashes). En nu heeft hij als producent annex filmster het drama Remember Me mogelijk gemaakt. Niet verkeerd voor een snotneus.

Dat Remember Me een drama wil zijn wordt ons direct onder de neus gewreven, want in de proloog zijn we getuige van een ijzingwekkende overval. Twee straatcrimineeltjes bedreigen een moeder-met-kind op een slecht verlicht metroperron in de nachtelijke grootstad. Ze geeft haar tas vrijwillig af maar als haar blik hen niet bevalt schieten ze de moeder dood, haar dochtertje in shock achterlatend. Ergo: dit is het echte leven, hard en onrechtvaardig.

Tien jaar later maken we kennis met Tyler (Robert Pattinson). Tyler is een beetje afwezig. Hij studeert zonder veel overtuiging en in tegenstelling tot zijn zuipende roommate zit hij niet achter de vouwen aan. Want Tyler schrijft. Hij schrijft brieven over zijn leven aan zijn broer, die zelfmoord heeft gepleegd. Dit drama is aanleiding voor fikse ruzies met zijn vader, een kille, gescheiden zakenman (Pierce Brosnan) die nauwelijks aandacht schenkt aan zijn kinderen en door Tyler verantwoordelijk wordt gehouden voor de zelfmoord. Maar Tyler moet eens in de spiegel kijken. Die wordt hem voorgehouden door Amy (Emilie de Ravin), een studente die hij uit weddenschap versiert. Een pittige dame. Met een traumatisch verleden, net als Tyler.

“Whatever you do in life will be insignificant. But it's very important that you do it.” Met deze quote van Gandhi moet Tyler de filosofische toon van de film zetten. Probleem is dat Remember Me net zo weinig om het lijf heeft als Ghandi’s wijsheid (als ALLE handelingen onbetekenend zijn, dan is het waardeoordeel nietszeggend). In wezen gaat de film over een mooie, intelligente, charmante jongen en een mooie, intelligente, pittige dame die verliefd op elkaar worden. Omdat bioscooppubliek niet verliefd wordt op perfecte mensen, probeert de scenarist (debutant Will Fetters) hen diepgang te geven door Tyler en Ally met een trauma op te zadelen.

Maar de dood van de moeder en de dood van de broer rieken naar stoplap. Zo blijft onduidelijk wat de gevolgen van de moord zijn geweest voor Ally’s ontwikkeling. En wordt de zelfmoord van Tylers broer niet eens verbeeld. Daarbij komen Tylers woede-uitbarstingen en agressieve verwijten nogal vergezocht over, alsof tv-regisseur Allen Coulter een emotie uit Pattinson wil knijpen die Robert zelf niet voelde bij dit personage. Maar Remember Me glijdt pas echt uit in dramatische pretenties als blijkt waarom de film zich in een specifiek jaar en op een specifieke locatie afspeelt. Hierover kunnen we echter niets verklappen.

Eigenlijk zijn de beste momenten van het drama de scènes zonder drama. Als Tyler met ongekamd hoofd brutaal een peuk opsteekt in het kantoor van zijn vader. Of als hij zijn zusje, een hoogbegaafde kunstenares van 11 jaar, van school ophaalt. Want Robert Pattinson is leuk. Hij moet alleen niet zo’n drukte maken. Zoals Clint Eastwood ooit van zijn acting coach leerde: “Don’t you just do something, stand there!”

Remember me
Heart throb Robert Pattinson