64 stuntmannen en een heilige speer

Is acteertalent erfelijk? In Nederland is dit vraagstuk nooit aan de orde (geen talent), maar in Amerika liggen de zaken anders. Daar is acteren een vak. En het lijkt erop dat Hollywood zich in pseudo-darwinisme begint te verliezen: het koestert jonge acteurs wier ouders gerenommeerde filmsterren zijn.

Zo krijgen talloze broekies met beroemde achternamen unieke kansen in een vakgebied dat heeft te kampen met meer dan tachtig procent werkloosheid. Denk aan Kiefer Sutherland (Donald Sutherland), of aan Jamie Lee Curtis (Tony Curtis en Janet Leigh).

De plotselinge opkomst van tweede-generatiesterren zou ook verklaard kunnen worden uit ambitie. Of liever gezegd uit frustratie: het spookbeeld als zoon van de beroemde Donald Sutherland je dagen te slijten als snackbarhouder of kippenfokker is een krachtige stimulans voor ellebogenwerk. Als laatste verklaring kunnen we het fenomeen 'talent' nog aanvoeren.

Een dooddoener. Ze hebben ongetwijfeld talent, maar dat geldt ook voor tien miljoen werkloze collega's. De tweede generatie kiest haar rollen trouwens met beleid. Zo ook Kiefer Sutherland. Met 'Renegades' glijdt hij echter uit.

'Renegades' is een actiefilm van regisseur Jack Sholder, die uitsluitend door de vier-en-zestig stuntmannen boven videopeil wordt uitgetild. Weinig ruimte voor acteren dus, ook voor hoofdrolspeler Sutherland. Hij speelt een undercover agent. U kent het type wel: stoppelbaard, roekeloos karakter en een Smith & Wesson tussen zijn sokophouder. Stoort zich niet aan stoplichten of bureau-chefs. Heeft zijn eigen methodes. En is de beste in zijn vak. Allicht.

Sutherland infiltreert in een diamantenbende, maar wordt tijdens een overval ontmaskerd en krijgt de gangsters achter zich aan. Die gangsters hebben een heilige, eeuwenoude indiaanse speerpunt gestolen en worden op hun beurt gevolgd door een Sioux (Lou Diamond Phillips). Sutherland en indiaan raken tegen wil en dank met elkaar opgescheept, zitten mekaar anderhalf uur lang dwars en hollen tenslotte als bloedbroeders op het happy end af.

Het zou te makkelijk zijn om 'Renegades' af te schilderen als een vluggertje. De film is misschien een routineprodukt, maar juist die routine garandeert technisch vakmanschap: de actiescènes zijn van uitgesproken klasse, met als hoogtepunt een car chase die van Gene Hackman's dodenrit in 'The French Connection' een lachertje maakt. Perfecte actieregie.

De routine keert zich echter tegen de film als het gaat om abstracties: het magere verhaaltje wordt verstikt door cliché's en de lachwekkende indianenmystiek doet je verlangen naar de Eeuwige Jachtvelden. Kiefer Sutherland zal zijn volgende rol zorgvuldiger moeten kiezen. Niet omdat hij slecht speelt, maar omdat hij met dergelijke stereotypen nooit uit zijn vaders schaduw zal komen.