Basic Instinker

Vanwege de vervroegde première een beetje mosterd na de maaltijd, maar toch nog even een paar regels over het nieuwe Sharon Stone-vehikel 'Sliver'. Men zou namelijk de indruk kunnen krijgen dat het hier gaat om een 'Basic Instinct' revisited - de trailer wordt misleidend ondersteund door de soundtrack van 'Instinct' (!) en het scenario is geschreven door Joe 'Basic Instinct' Eszterhas.

Verder is hij gedraaid door regisseur Philip Noyce, die blijkens de zenuwslopende thriller 'Dead Calm' bij uitstek geschikt zou zijn om een spannend, officieus vervolg op 'Instinct' te kunnen maken.

Maar 'Sliver' is in geen enkel opzicht een vervolg op de cult-hit, en belangrijker: ze mist tevens diens kwaliteit. Belangrijkste tegenvaller is Stone, wier ongrijpbare sexy uitstraling haar rol in 'Instinct' tot ware acteerkunst verhief, maar die in 'Sliver' juist in haar nadeel werkt: ze moet nu een weerloos slachtoffer spelen.

Verder bezondigt Eszterhas zich aan een onwaarschijnlijk scenario (dame woont in flat waar bewoners vermoord worden en waar achter iedere bad- en slaapkamerspiegel een camera blijkt te staan), voert Noyce een kunstmatige regie (krampachtige, en o zo slappe suspense-seksscènes met Stone en buurman William Baldwin), en verslikt de kijker zich in het geheel.