Oliver Twist in Bollywood

Jamal (Dev Patel) dreigt winnaar te worden van de quizshow ‘Who Wants to Be a Millionaire?’. Dreigt, want de host van de show kan het niet verkroppen dat deze snotneus-uit-de-sloppenwijk de vragen steeds correct beantwoordt. Voordat de beslissende vragenronde aanbreekt laat hij de jongen ‘bewerken’ door de plaatselijke politie. Deze martelt hem eerst, maar als de jongen volhoudt dat hij de boel niet belazert, gaat de rechercheur in gesprek met hem. Jamal beweert dat de vragen van de quiz door stom toeval betrekking hadden op cruciale gebeurtenissen in zijn leven. Hij vertelt hoe zijn moeder omkwam tijdens een regieuze rel. Hoe hij en zijn broer vriendschap sloten met de beeldschone Latika (Freida Pinto). Hoe ze bijna verminkt werden door bandieten die de wezen als blinde bedelaars willen inzetten. Hoe zijn broer zijn eerste moord pleegt en gangster wordt. En vooral: hoe Jamal zijn jeugdvriendinnetje Latika na jaren zoeken terugvindt en haar de liefde verklaart.

"I wanted to get across the sense of this huge amount of fun, laughter, chat, and sense of community that is in these slums. What you pick up on is this mass of energy." Aldus scenarioschrijver Simon Beaufoy, die voor het verhaal talloze kinderen uit de sloppenwijk van Mumbai (voorheen: Bombay) interviewde. En inderdaad, als ‘Slumdog Millionaire’ iets uitstraalt is het bruisende energie. Daar is ook regisseur Danny Boyle debet aan. Boyle, die met Trainspotting naam maakte als dynamisch regisseur, was zo verstandig om met hulp van de Indiase co-regisseur Loveleen Tandan op locatie te draaien. Boyle zit met telelens bovenop zijn personages. Resultaat is een film waarbij je meerent en meelacht en meehuivert met de straatkinderen.

Wat niet wil zeggen dat ‘Slumdog Millionaire’ een neorealistische film geworden. Sterker nog: politiek overcorrecte critici verwijten de filmmakers ‘poverty porn’ and ‘slum voyeurism’. Onzin, want niet relevant: ‘Slumdog’ is in de eerste plaats een sprookje in de traditie van ‘Oliver Twist’, met Goed en Kwaad. De film romantiseert zonder enige schaamte, trekt zich weinig aan van de wetten der waarschijnlijkheid en zit vol voorspelbare wendingen en vlakke personages. Je slikt het allemaal, omdat ‘Slumdog’ een leukerdje is, een film die je niet wilt keuren met een cijfer.

Aan de andere kant, dat de film is overladen met Golden Globe Awards, Critics' Choice Awards, en BAFTA Awards, en niet minder dan tien Oscarnominaties in de wacht heeft gesleept, lijkt de charme van het sprookje bijna in de weg te zitten. ‘Slumdog’ is als hoofdrolspeler Dev Patel met zijn sexy flaporen: een brutale natural.

Tip: blijf zitten tijdens de eindcredits, dan kun je genieten van een stukje onvervalst Bollywood.

slumdog-millionaire
Jamal (Dev Patel) steelt het hart van Latika (Freida Pinto)