Australische pulp in rock 'n' roll-saus

Veel popmuzikanten bezitten acteertalent. Of liever gezegd: veel popmuzikanten zijn als acteur een stuk minder irritant dan als muzikant. Neem David Bowie of Sting. Op de planken onverteerbaar, op het doek indrukwekkend. Die metamorfose is verklaarbaar. Op de filmset krijgen zij te maken met een strenge regisseur, die hun ego op vaderlijke maar beslissende toon indamt en zo hun zelfgenoegzame podiumgedrag omkneedt tot gedreven acteren.

Zo'n carrière-sprong is trouwens nog niet omkeerbaar gebleken; acteurs zijn zelden goede zangers. Wie zich Kojaks nachtclub-geneuzel (met peuk en whisky, net als Frank Sinatra!) in de AVRO-studio's kan herinneren, weet wat ik bedoel. Kromme tenen met klamzweet.

De Australische Kylie Minogue gokt op beide paarden. Zij heeft nu al, op haar eenentwintigste, een Blitzkrieg-carrière achter de rug als actrice én als zangeres. Minogue werd bekend door een rol in de televisieserie 'Neighbours', een soap opera waar alleen de allersterkste huisvrouwen doorheen wisten te bijten. Daarna werd ze de gewillige prooi van popproducers. Ze maakten van haar de zoveelste Top 40-vIieg, compleet met gouden platen, bekroonde videoclips en Lolita-imago. Zielloze kassapop, dat wel.

Nu speelt Minogue de hoofdrol in een echte speelfilm: 'The Delinquents' (regie: Chris Thomson). En dat doet ze verdomde goed. Kylie Minogue heet Lola en woont in een gat op het platteland van Australië, eind jaren vijftig. De rock 'n' roll breekt door. Haar vader is met de noorderzon vertrokken en ze wordt opgevoed door haar truttige en seksueel diep gefrustreerde moeder. Brownie (Charlie Schlatter) woont in datzelfde gat en wordt elke dag door zijn stiefvader lamgeslagen.

Brownie en Lola zijn verliefd op elkaar. Ze duiken met elkaar in bed, Lola wordt zwanger, ze moeten vluchten, worden opgepakt, abortus, tuchthuis, wilde vaart, rosse buurt, ware liefde, et cetera, et cetera. Wilt u de rest van het verhaal nog horen?

Producers Alex Cutler en Mike Wilcox zijn vier jaar met de voorbereiding van deze film bezig geweest. Vier jaar! Lachwekkend of dieptreurig? Want 'The Delinquents' is pulp zonder weerga. Romeo & Julia go rock 'n' roll. We hebben het al zo vaak gezien. Rebelse jongeren vol passie, vastgeroeste ouders vol meno-pauze. Vechten voor je idealen, vechten voor jezelf in een keiharde maatschappij. Je wordt er toch doodmoe van. Zelfs Minogue's frisse acteertalent verstikt in deze lawine van clichés. Hopelijk komt 'The Delinquents' ooit uit op video. Dan kan-ie tenminste worden doorgespoeld.