Vergeelde inbraak met hypermoderne techniek

Sommige filmgenres blijken periodieke modegrillen. Rampenfilms bijvoorbeeld, deden het goed in de jaren zeventig, maar anno 1993 is er geen producent nog zo gek om veertig miljoen dollar in een tweede 'Earthquake' of 'Poseidon Adventure' te steken - er gaat geen hond naar toe. En wat dacht u van gladiatorfilms, bikerfilms, piratenfilms, junglefilms of autoracefilms... allemaal uit de tijd.

Daarom vond ik het ook wat merkwaardig dat er onlangs weer een zogenaamde 'Inbraak-film' is uitgebracht. U kent dat soort wel: meesterinbreker zet onmogelijke kraak, en draait zowel politie als concurrerende mafia een loer. Het concept deed het goed in de jaren zestig, maar is inmiddels wat vergeeld. Producenten Martin en Micheal Bregman dachten daar anders over.

Ze ronselden scenarioschrijvers William Davis en William Osborne, die met 'Stop! or my mom will shoot' verantwoordelijk waren voor de pijnlijkste Hollywoodkomedie aller tijden. Zij moesten samen met regisseur Russell Mulcahy, die met 'Highlander' een nieuw dieptepunt in het fantasy-genre had aangeboord, een ouderwets gezellige inbraakfilm uit de studio-grond stampen. Daar zat ik niet echt op te wachten. En terecht, zo blijkt na het zien van 'The real McCoy'.

Karin (Kim Basinger) is een geniale bankkraakster. De beste in de branche natuurlijk. Maar niet onfeilbaar. Zij wordt tijdens een van haar geniale inbraken gepakt en draait voor zes jaar de bak in. Als ze vrijkomt en een eerlijk leven wil leiden, merkt ze al snel dat de wereld niet op een ex-veroordeelde zit te wachten. Gentleman crook Jack (Terence Stamp) wel. Hij kidnapt haar zoon en dwingt haar zo om - inderdaad - een geniale bank-kraak voor hem op te zetten en uit te voeren. Ze stemt toe en gaat samen met de gauwdief J.T. (Val Kilmer) aan de slag, maar houdt een troef achter de hand.

Wat had er leuk kunnen zijn aan The Real McCoy? De inbraakplanning bij voorbeeld. Jammer, maar die wordt veel te vluchtig aan de toeschouwer getoond. De kraak zelf dan? Zelfde probleem. Een spetterende actiescène misschien? Zit er niet in. Kim Basingers hypersensuele uitstraling dan desnoods!? Nope, zij draait op de automatische piloot sinds ze zeven miljoen dollar in 't rood staat (boete voor contractbreuk). Neen, het leukste aan 'The Real McCoy' is het feit dat de acteurs de hypermoderne inbraakapparatuur zelf bediend hebben. En dat die apparatuur ook echt werkte. Maar dat kun je alleen maar weten als je de persmap gelezen hebt.