Overtuigende promotie van bijrolspeler

Hij heeft een hondenkop vol acne-littekens, een cum laude bul voor Klassieke Talen aan Harvard, geen enkele acteeropleiding, een sterk ontwikkelde 'bullshit detector' en de schurft aan publiciteit - Tommy Lee Jones is een onwaarschijnlijke Hollywoodster. Toch krijgt hij 10 miljoen dollar voor een hoofdrol en heeft legio filmprijzen gewonnen, waaronder een Oscar voor Beste Bijrol in ‘The Fugitive’.

Blijkbaar vinden zowel critici als publiek Tommy Lee's botte charisma een verademing in het Hollywood van posterboys en krachtpatsers. Lee is ooit begonnen met TV-werk (speelde ene Dr Mark in een soap!) en maakte zijn filmdebuut in Love Story, maar dreigde door zijn uiterlijk en uitstraling al gauw te worden getypecast als schurk.

Pas dit decennium krijgt hij de kans te laten zien hoe divers zijn talent is, met als hoogtepunt de hilarische gevangenisbewaarder in Natural Bom Killers. Lee's persoonlijkheid is zo dominant dat hij tegenspelers - hoe beroemd ook - nogal eens van het doek speelt, zoals hoofdrolspeler Harrison Ford in The Fugitive. Toen de producenten een vervolg op dit kassucces wilde maken en Ford niet beschikbaar bleek, besloten ze de sequel rond Lee's personage te schrijven: US Marshalls (regie: ex-editor Stuart Braird).

Geheim agent Mark Sheridan (Wesley Snipes) wordt ervan verdacht twee collega's te hebben vermoord. Als het vliegtuig dat hem naar de gevangenis moet vervoeren neerstort weet hij in de moerassen te ontsnappen, maar krijgt hij US Marshall Sam Gerard (Lee) en zijn team achter zich aan. Sheridan gijzelt op zijn vlucht een truckchauffeur maar vermoordt niemand, en bij een confrontatie met Gerard schiet hij de US Marshal expres tegen het kogelvrije vest. Merkwaardig gedrag voor een meedogenloze killer. Is Sheridan dan toch slachtoffer van een samenzwering waarbij ook nog eens een foute Chinees betrokken is?

Een sequel rond een oorspronkelijke bijrol; op de televisie mag zo'n 'spin off’ nog wel eens voorkomen (denk aan de psychiater uit 'Cheers') in de filmwereld is zo'n promotie hoogst ongebruikelijk. Dat is te merken aan de aarzelende focus van de maker. Snipes, die Fords leemte moet invullen maar nu wel in een bijrol, krijgt verhoudingsgewijs te veel aandacht omdat hij de status en de good looks van een hoofdrolspeler heeft, terwijl zijn positie van opgejaagd wild ook nog eens uitnodigt tot identificatie.

Toch is het niet moeilijk kiezen: Jones domineert weer met verve, al was het alleen al door de snerpend cynische toon waarop hij een groep moerasbewoners ronselt voor een klopjacht ("Which one of you is the ugliest, most inbred country sonofabitch out here!?") of een geheim agent op zijn plaats zet ("Get rid of that nickel-plated sissy pistol!"). Tommy Lee's Sam Gerard kan nog legio sequels mee. Het wachten is op een bijrolspeler die hem eens van het doek acteert.