Wickie de Traumaverwerker

Lang, lang geleden, toen vrouwen nog schoudervulling droegen en mannen hun haar föhnden, werd de Nederlandse tv geteisterd door een weerzinwekkende tekenfilmserie: Wickie de Viking.

Wickie was de zoon van een Vikinghoofdman, maar oogde met zijn tengere voorkomen en pagekapsel meer als een mietje dan als een plunderaar. Daarbij had hij de irritante gewoonte om zijn onverschrokken, zij het mentally challenged vader te bestoken met vindingrijke ideeën.

Maar de ergernis betrof niet alleen deze hardcore wijsneus. Eigenlijk was alles slecht aan de serie. De tekenstijl leek op een nageboorte uit de Pokémonstudio en de bewegingen waren schokkerig omdat de tekenaars te lui waren om voldoende beeldjes per seconde te tekenen.

Werkelijk onverdraaglijk waren de stemmetjes. Let wel: die waren in Nederland opgenomen, want de serie was van origine een Duits-Japanse productie (de ultieme wraak van de WOII-verliezers). En mag het tegenwoordig heel normaal zijn dat Bekende Nederlanders de originele versie van een buitenlandse film met hun stemmen om zeep helpen, in 1975 waren er nog geen BN’s, of wist niemand dát ze er waren. Maar ook toen al schmierden de Wim T. Schippersen er ongegeneerd met hun stembanden op los waardoor menig gezin naar de (enige) andere zender werd gejaagd.

Inmiddels zijn we 35 jaar verder. Net nu filmliefhebbers-op-leeftijd hun Wickietrauma verwerkt denken te hebben worden de wonden weer opengereten door nieuws over een Wickie bioscoopfilm! Acteur-regisseur-schrijver-producent-Bekende Duitser Michael Herbig heeft de serie uit de videograbbelbak opgediept. Wat hem bezielde om juist voor Wickie te kiezen willen we liever niet weten, feit is dat het Noormannetje door hem gedefibrilleerd is met levende acteurs. En dat laatste is eigenlijk zo’n slechte beslissing nog niet geweest.

Want in Wickie the Movie - of Wickie und die starken Männer, zoals de film eigenlijk heet - is geen sprake van slechte tekenstijl of beroerde animatie, twee fikse verbeterpunten op ten opzichte van de serie dus. En het acteerwerk mag dan niet bijster subtiel zijn, een beetje overacting hoort wel bij een kinderfilm. Verder is de cameravoering opmerkelijk professioneel, worden we zelfs getrakteerd op spannende kraanbewegingen voor een ware movie-ervaring. En wat dacht u van computer generated images van een achter zeehonden waterskiënde Wickie en een delta-vliegend Vikingenschip!

Opvallend is hoe de makers omgaan met het nijpende probleem dat Noormannen niet politiek correct zijn. Ze plunderen, branden plat en ja, ze verkrachten en moorden ook wel een beetje. Daar moesten de schrijvers íets mee doen. Ze besloten gewelddadige scènes gewoon weg te laten. Of te relativeren met – voor een kinderfim – toch wel erg volwassen ironie. (Functioneringsgesprek tussen Vikinghoofdman en onderknuppel: “Als je brand sticht, mag je dat wel met wat meer vuur doen!”).

En wie goed oplet struikelt over de volwassen knipogen, zoals anachronistische geintjes (een Oosterse schoonheid is afkomstig uit het Chinese Staatscircus) en olala grappen (Noorman heeft enorme onderbroek als lingerie voor zijn XXXL vrouw meegenomen) die je doen afvragen voor welke leeftijdsgroep de film eigenlijk gemaakt is.

Als we mederecensent Josse (basisscholier, bijna-tiener en ervaringsdeskundige op het gebied van animatiefilms) raadplegen klinken er nogal wat kritische noten. “Het waterskiën in Wickie vond ik erg leuk, maar de vliegende boot was nageaapt van Up. De slechte Noorman Sven was niet gemeen genoeg en omdat de meeste problemen zo snel worden opgelost was de film ook niet zo spannend.”

Over één ding is Josse erg stellig: de vertelstem vond ze verschrikkelijk. “Dat was de Bert van Bert & Ernie! Dat hoorde je gelijk! En hij vertelde alleen maar dingen die je toch al zag!” Of ze de film aan haar vriendinnetjes zou aanraden? “Nee, daar is-ie te kinderachtig voor. Voor deze film moet je niet ouder zijn dan een jaar of acht.”

Oeps. Acht jaar. Aangezien de minimum leeftijd voor Wickie de Viking zes jaar is, zou de doelgroep dus uit een wel erg klein clubje bestaan. Het is dan ook waarschijnlijker dat Wickie the Movie met name gemaakt is voor filmliefhebbers met het Wickietrauma. Zij kunnen dan kiezen voor de originele versie, zonder Paul Haenen, zonder kinderen, waar ze onder lotgenoten eindelijk aan dat stukje verwerking kunnen beginnen…

Wickie de Viking
Gecensureerde Noormannen